Tampereen Hervannassa testataan robottiautoja osana julkista liikennettä

Tampereen Hervannassa alkaa reilun kahden kuukauden mittainen robottiautojen kokeilu vuoden 2022 alussa Business Tampereen koordinoimalla testialustalla. Kahdella ajoneuvolla toteutettava pilotti kuljettaa matkustajia maksutta. Pilotin tarkoituksena on tutkia, kuinka robottiautot voivat tulevaisuudessa täydentää Tampereen julkista liikennettä.

Tampereella toteutetaan tammi-maaliskuussa julkisen liikenteen palvelukokeilu, jossa kaksi robottiautoa kuljettaa matkustajia Hervannan alueella noin 3,5 kilometrin reitillä maksutta. Tampereen kaupunki kehittää kokeilun avulla ratikan syöttöliikennepalveluita ja kerää kokemuksia siitä, kuinka robottiautot voivat tulevaisuudessa täydentää julkista liikennettä. Pilotti toteutetaan Hervannan testialueella, jota koordinoi Business Tampere.

”Ratikan täsmällisyys ja tiheä liikenne houkuttelevat luontaisesti matkustajia laajalta alueelta. Seuraamme Nyssessä mielenkiinnolla, miten robottiautojen tarjoama liityntäliikennepalvelu otetaan vastaan Hervannassa”, toteaa joukkoliikennejohtaja Mika Periviita Tampereen seudun joukkoliikenteestä.

Turvallisuus edellä

Robottiautokokeilu toteutetaan kahdella suomalaisen teknologiayritys Sensible 4:n automatisoimalla Toyota Proace -tila-autolla. Yrityksen ohjelmisto on erityinen siitä, että se toimii myös haastavissa sääolosuhteissa. Ohjelmistoa on testattu useita kertoja Lapin talviolosuhteissa ja pilotteja järjestetty ulkomaiden lisäksi esimerkiksi vilkkaassa Helsingin Pasilassa, jossa myös osa reitistä ajettiin raitiovaunun rinnalla.

Turvallisuus on kaikissa autonomisen liikkumisen kokeiluissa ensisijaista. Ohjelmistokehityksen taustalla on vuosikymmenten kokemus ulkona vaihtelevassa säässä toimivista roboteista. Ajoneuvoissa on aina mukana kaiken varalta turvakuljettaja, joka tarvittaessa voi ottaa haltuunsa ajoneuvon hallinnan.

“Jos on ollut aiemmin robottiauton kyydissä, Hervannan autoissa luultavasti yllättyy vauhdista sekä ajon tasaisuudesta. Ajoneuvon sensorit ottavat huomioon niin jalankulkijat, pyöräilijät kuin muut ajoneuvot, ja ohjelmisto mahdollistaa ajamisen lumen peittämillä kaistoilla sekä kovassakin lumisateessa”, kertoo Sensible 4:n liiketoimintajohtaja ja perustajajäsen Jussi Suomela.

Kuva: Sensible 4

Hervannassa kehitetään tulevaisuuden liikennettä yhteistyöllä

Robottiautopilotti toteutetaan Hervannassa sijaitsevalla autonomisen liikkumisen testialueella. Tulevaisuudessa testialueella voi tehdä muitakin automaattisen liikkumisen kokeiluja ja palveluita, ja testireittejä suunnitellaan ja kehitetään testaajien tarpeiden ja kiinnostuksen mukaan.

“Hervannan testialue on palveleva testialusta, jossa tiedeyhteisöt, teollisuus, kaupunki ja yritykset kehittävät älykästä liikkumista yhdessä. Robottiautopilotin kaltaista toimintaa haluaisimme enemmänkin testialustalla nähdä”, kertoo Markku Niemi, Yhteydet-ekosysteemin asiakkuusvastaava Business Tampereesta.

Älykkäiden kaupunkien suunnittelija Sitowise Oy on luonut Hervannan alueesta ns. digitaalisen kaksosen työkaluksi uusien liikkumispalveluiden suunnitteluun. Digitaalinen kaksonen on toteutettu Tampereen kaupungin STARDUST-hankkeessa.

“Digitaalinen kaksonen tarjoaa yhteistyökumppaneille mahdollisuuksia kokeilla uusia älyliikenteen ja automaattisen liikkumisen palveluja virtuaalisessa ympäristössä ennen siirtymistä varsinaiselle fyysiselle Hervannan testialueelle”, kertoo STARDUST-hankkeen projektipäällikkö Maarit Vehviläinen Tampereen kaupungilta.

Robottiautokokeilu pähkinänkuoressa

  • Alkaa tammikuun alussa ja kestää kaksi kuukautta
  • Reitti kulkee myötäpäivään: Hervannan valtaväylä, Teekkarinkatu, Ahvenisjärventie, Opiskelijankatu
  • Reitti on noin 3,5 km pitkä ja se sisältää 10 pysäkkiä
  • Nopeusrajoitus alueella 40 km/h
  • Palvelu on matkustajille maksuton
    Liikennöintiaikataulu ja ohjeita matkustajille julkaistaan joulukuussa. Kokeiltava palvelu toteutetaan osana SHOW-projektia, joka on saanut rahoitusta Euroopan Unionin tutkimuksen ja kehityksen Horisontti 2020 puiteohjelmasta. Sitowise koordinoi SHOW-projektia Suomessa.

LISÄTIETOA

Sensible 4 on suomalainen itseajavien autojen ohjelmistoa kehittävä teknologiayhtiö, joka valittiin maailman parhaaksi autonomisen ajamisen start-upiksi vuonna 2019. Ainutlaatuinen teknologia yhdistää useiden sensorien tuottamaa informaatiota ohjelmistoon tavalla, joka mahdollistaa ajoneuvojen toiminnan erilaisissa sääolosuhteissa, myös lumisateessa ja sumussa.

Business Tampere on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö, jonka tehtävä on edistää investointeja sekä luoda paras ympäristö yritystoiminnalle. Yhtiön toimintaa ohjaa Tampereen kaupunkiseudun elinkeinostrategia. https://businesstampere.fi/

Hervannan testialueen kehitystyötä tehdään Smart City Testialue – Kohti tason 4 automaattista liikennettä -EAKR-hankkeessa, jota rahoittaa Pirkanmaan Liitto. Business Tampere toimii hankkeen toteuttajana. ​https://tamperetestbed.fi/

SHOW-projekti Hervannan itseajavien ajoneuvojen pilotti on osa EU-rahoitteista SHOW-projektia. SHOW’ssa on 69 kumppania 13 maassa. Hankkeen tarkoitus on kehittää ja testata itseajavia ajoneuvoja urbaanissa ympäristössä sekä hahmottaa alan standardeja. Suomesta projektissa ovat mukana Sensible 4, Sitowise, Tampereen kaupunki ja VTT.

Tampereen seudun joukkoliikenne – Nysse vastaa Tampereen seudun joukkoliikennepalvelun järjestämisestä. Nysse palvelee asukkaita järjestämällä asiakaslähtöisesti toimivaa joukkoliikennettä ja tukien seudun kasvutavoitteita. Nysse on myös modernin joukkoliikenteen suunnannäyttäjä. Edistämme puhdasta ja toimivaa seutuympäristöä, jossa jokainen löytää itselleen sopivan tavan liikkua.

Sitowise on 1.900 hengen pohjoismainen rakennetun ympäristön asiantuntija- ja digitalo, joka tarjoaa suunnittelu- ja konsultointipalveluja kaiken kokoisiin hankkeisiin vastuullisemman ja älykkäämmän kaupunkikehityksen ja sujuvamman liikkumisen mahdollistamiseksi. Sitowisen palvelut jaetaan seuraaviin liiketoimintoihin: talo, infrastruktuuri ja digitaaliset ratkaisut. Sitowise tarjoaa digitaalisten työkalujensa avuilla dataan perustuvaa ymmärrystä, jonka kautta asiakkaita voidaan auttaa valitsemaan oikeat toimenpiteet ja tekemään vastuullisia päätöksiä. Yritys uskoo kestävän kehityksen palvelukokonaisuutensa ja sen kehittämisen mahdollistavan vastuullisemman tulevaisuuden rakentamisen. Sitowisellä nähdään, että digitaalisuus ja vastuullisuus kulkevat käsi kädessä.

STARDUST-projekti on Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman rahoittama hanke, jossa kehitetään vähäpäästöisiä ICT-ratkaisuja esimerkiksi liikenteeseen ja kiinteistöjen energiantuotantoon. Projekti osallistuu Hervannan testialueen sekä testialueen digitaalisen kaksosen kehittämiseen.